FoodMan er medlem i Etisk Handel Norge
Vi anser bærekraftig forretningspraksis som en forutsetning for bærekraftig utvikling, som innebærer at dagens generasjoner får dekket sine behov uten å ødelegge framtidige generasjoners mulighet til å få dekket sine. FNs bærekraftsmål er verdens felles handlingsplan for bærekraftig utvikling.
Vi har utviklet en bærekraftspolicy, som sammen med FoodMans Code of Conduct, danner grunnlaget for bærekraftsarbeidet vårt. FoodMans bærekraftsmål er basert på FNs bærekraftsmål, og vi jobber aktivt for å nå disse. FoodMan AS er stolt medlem av og støttespiller for Etisk Handel Norge (EHN).
Som medlem av Etisk Handel Norge forplikter vi oss til å jobbe aktivt med aktsomhetsvurderinger for bærekraftig forretningspraksis. Aktsomhetsvurderinger er en risikobasert tilnærming til å respektere og ivareta mennesker, samfunn og miljø i vår egen virksomhet og i hele leverandørkjeden. Vi forventer at våre leverandører og samarbeidspartnere følger samme tilnærming.
Utfordringer i bransjen
Som produsent av nøtter, snacks og sjokolade vil import være en vesentlig del av hverdagen vår. I dag er Asia og Sør-Amerika to av de viktigste samarbeidsområdene.
Vi ser og forstår at arbeidsforholdene i områder vi importerer fra ikke i alle henseende er akseptable. FoodMan jobber imidlertid tett med de største samarbeidspartnerne, og yter en stor innsats for å ha en tilstrekkelig strukturell oppfølging. Vi er opptatt av å hele tiden sette oss høyere mål om utvidet kunnskap, en bedre kartlegging og en raskere og mer offensiv arbeidsform. Siden vi har mange leverandører og underleverandører, er det viktig for oss å møte dette offensivt, men samtidig i et tempo som gjør at vi opplever en reell og bærekraftig fremdrift.
Helse og sikkerhet
FoodMan er bevisst sitt samfunnsansvar og vårt mål er å kombinere sunn forretningsdrift med sosialt og miljømessig ansvar. Et viktig aspekt ved samfunnsansvar er arbeidssituasjonen for arbeiderne som deltar i produksjon av produktene som selges av FoodMan.
Helse og sikkerhet
FoodMan er bevisst sitt samfunnsansvar og vårt mål er å kombinere sunn forretningsdrift med sosialt og miljømessig ansvar. Et viktig aspekt ved samfunnsansvar er arbeidssituasjonen for arbeiderne som deltar i produksjon av produktene som selges av FoodMan.
For å tydeliggjøre vår posisjon for alle våre leverandører, for våre egne ansatte og for andre partnere, har vi laget FoodMan Code of Conduct. Disse etiske retningslinjene inneholder internasjonalt anerkjente arbeids- og miljøkrav, og våre egne etiske krav.
Vi arbeider for respekt for menneske- og arbeidsrettigheter og miljøvern både internt i selskapet og overfor våre forretningspartnere. Selskaper som handler med FoodMan skal derfor overholde FoodMan Code of Conduct. FoodMan forventer også at våre leverandører sørger for at alle underleverandører som er involvert i produksjonen av produkter som selges til FoodMan, handler i samsvar med våre etiske retningslinjer.
De ansatte danner grunnmuren i hele bedriftens eksistens. Kompetanse står høyt på agendaen, og vi legger til rette for at ansatte tar fagbrev og annen relevant tilleggsutdanning/opplæring.
FoodMan AS skal være en bedrift med trygge arbeidsplasser, med et godt arbeidsmiljø og lav skadeprosent. Dette krever at FoodMan opprettholder et høyt aktivitetsnivå når det gjelder helse- og sikkerhetsspørsmål. For å nå dette målet er ledere på alle nivåer ansvarlige for HMS-arbeidet innenfor sitt ansvarsområde, og HMS-arbeidet er prioritert på lik linje med produktivitet, kvalitet og økonomi.
FoodMan AS støtter retten til medlemskap i fagforeninger og andre former for demokratisk valgt arbeiderrepresentasjon. Vi vil involvere arbeidstakerrepresentanter og andre relevante interessenter i vårt arbeid med bærekraftig forretningspraksis. Det skal sikres at arbeidstakere kan rapportere brudd på arbeidsrettighetene deres og brudd på retningslinjer for helse, sikkerhet og miljø på arbeidsplassen.
Det skal ikke forekomme tvangsarbeid eller ufrivillig pliktarbeid hos FoodMan eller våre underleverandører. Arbeidstakere skal ikke være pålagt å legge inn depositum eller identitetspapirer hos sin arbeidsgiver og skal stå fritt til å forlate sin arbeidsgiver etter rimelig varsel
Minimumsalderen for arbeidstakere skal ikke være mindre enn 15 år og være i samsvar med den nasjonale lavalderen for arbeid, eller alderen for fullført obligatorisk opplæring, avhengig av hvilken av disse som er høyest. Hvis lokal minstealder er satt til 14 år i samsvar med unntak fra utviklingsland under ILO-konvensjon 138, kan denne lavere alderen gjelde. Ingen personer under 18 år skal være engasjert i arbeid som er farlig for deres helse, sikkerhet eller moral, inkludert nattarbeid
Diskriminering på bakgrunn av kjønn, etnisitet, alder, legning, politisk eller religiøs overbevisning tillates ikke hos FoodMan eller våre underleverandører.
Etisk handel
FoodMan er sertifisert av FSSC 22000, Rainforest Alliance og Debio. Vi oppfordrer også leverandørene våre til å bli medlemmer i SEDEX, en organisasjon som hjelper bedrifter med å få innsikt og oversikt over forsyningskjeden, vurdere risiko og overholde lover og regler. Vi setter krav til SMETA-revisjoner i enkelte land.
Risikovurderinger er viktige for oss. Vi identifiserer potensielt negative konsekvenser for mennesker, samfunn og miljø og utfører tiltak for å stoppe, forebygge og redusere påvirkningen. Vi har ansvarlig innkjøpspraksis og jobber for å styrke leverandørene våre. Vi evaluerer nye leverandører grundig før innkjøp, og oppfordrer til dialog og tillitsfulle relasjoner.
Ansvarlig innkjøpspraksis
FoodMan AS anser ansvarlig innkjøpspraksis som et av våre viktigste virkemidler i arbeidet for bærekraftig forretningspraksis. Vi skal tilpasse vår egen innkjøpspraksis slik at vi styrker, og ikke undergraver, leverandørenes mulighet til å levere på kravene vi stiller for å sikre gode forhold for mennesker, samfunn og miljø.
Vi følger Brundtland-kommisjonens rapport og FNs retningslinjer for bedrifters ansvar for menneskerettigheter. Vi støtter også OECDs retningslinjer for aktsomhetsvurderinger og oppfordrer til leverandørutvikling og partnerskap. Vi unngår handelspartnere som er under FN- eller norske myndigheters handelsboikott.
Leverandørutvikling og partnerskap
Vi samarbeider med leverandørene våre og støtter dem med kompetanseheving og ressurser for å oppfylle FoodMan AS' krav i leverandørkjeden. Vi legger grunnlaget for godt samarbeid med leverandører som vil og kan bidra til positiv utvikling for mennesker, samfunn og miljø.
Land under handelsboikott
FoodMan AS, inkludert våre leverandører og samarbeidspartnere, skal unngå handelspartnere som har aktiviteter i land som er pålagt handelsboikott av FN og/eller norske myndigheter.
Miljø
Vi etterlever myndighetenes miljøkrav og jobbe kontinuerlig med å utvikle prosesser, produkter og praksis som reduserer miljøpåvirkningen. Bruk av energi, vann, forbruk og avfall skal overvåkes og reduseres. Vi skal øke miljøbevisstheten blant ansatte gjennom informasjon og opplæring.
Miljø
Vi etterlever myndighetenes miljøkrav og jobbe kontinuerlig med å utvikle prosesser, produkter og praksis som reduserer miljøpåvirkningen. Bruk av energi, vann, forbruk og avfall skal overvåkes og reduseres. Vi skal øke miljøbevisstheten blant ansatte gjennom informasjon og opplæring.
Negativ påvirkning på miljøet skal reduseres gjennom hele verdikjeden. I tråd med føre-var-prinsippet skal det iverksettes tiltak for kontinuerlig å minimere klimagassutslipp og lokal forurensning, bruk av skadelige kjemikalier, plantevernmidler, og for å sikre bærekraftig ressursutvinning og forvaltning av vann, hav, skog og land, samt bevaring av biologisk mangfold. Nasjonal og internasjonal miljølovgivning og forskrifter skal respekteres og relevante utslippstillatelser innhentes. Vi skal føre miljøregnskap for å kartlegge vårt miljøfotavtrykk. Vi må ta bevisste valg og være klar over hvilken innvirkning våre valg har på miljøregnskapet vårt.
Vi skal etterstrebe å ikke kjøpe mer enn vi trenger og alltid være bevisst på hvordan vi bruker innsatsfaktorene våre i produksjonen. Prosessene våre skal minske risikoen for at produkter utløper før de konsumeres.
Vi skal ha en bevisst holdning til bruk av engangsartikler i vår fabrikk, og vil aktivt finne løsninger som reduserer behovet for bruk av engangsartikler der det er mulig. FoodMan skal jobbe for nye, bærekraftige løsninger for engangsartikler som reduserer produksjon av avfall.
Bruk av bærekraftig emballasjemateriale er et viktig satningsområde. FoodMan følger utviklingen av resirkulerbar og stadig mer miljøvennlig emballasje. På lang sikt er målet at emballasjen vi benytter til våre produkter skal være resirkulerbar.
Alt avfall fra vår fabrikk og virksomhet skal sorteres så nøye som mulig slik at det kan gjenvinnes. Ved å måle avfallsmengden hver uke kan vi aktivt jobbe med reduserende tiltak i alle ledd, fra innkjøp til ferdigvarer.
Hos FoodMan benytter vi en del olje i produksjonen. Matavfall/olje er en ressurs om det blir behandlet på rett måte, og vårt mål er at dette avfallet skal bli en omsettelig vare. Matavfall vil alltid bli donert/gitt videre, såkalt omfordeling av mat, hvis mulig. Hvis maten ikke kan konsumeres av mennesker, skal det alltid gis videre til dyrefôrproduksjon dersom aktuelle kvalitetskrav innfris.
I 2022 startet vi arbeidet med å utvikle eget klimaregnskap. Det er satt i gang tiltak for å redusere utslipp ved å redusere energiforbruk og få på plass en fornybar energikilde. For å kunne sette inn de mest hensiktsmessige reduserende tiltakene må vi vite hvor "skoen trykker" hardest, og fortsetter derfor kartleggingsarbeidet i 2023.
Vi skal følge med på energiforbruket vårt og ta bevisste valg i forbindelse med nyinvesteringer og vedlikeholdsarbeid på utstyr som påvirker energiforbruket vårt